Partialele nu aduc alegatorii la urne. In Romania nu au fost organizate pana acum alegeri partiale generale, doar locale. Definitorie pentru acestea a fost prezenta foarte redusa la vot. Aici poate fi socotit si referendumul pentru modificarea Constitutiei la care au fost necesare doua zile si metode neortodoxe, tombole, mese, pentru a stimula populatia. Referendumul pentru Constitutie a fost, de altfel, contestat pentru fraudele masive produse tocmai pentru a iesi procentul de peste 50 la suta necesar adoptarii legii fundamentale.
Lazaroiu: ?Absenteismul este in favoarea D.A.?
Sebastian Lazaroiu ne-a declarat, ieri, ca se asteapta ca la urne sa se prezinte, in toamna, doar 30-35% din populatia cu drept de vot. ?Sunt deja experiente in sensul acesta, chiar daca numai la nivel local - respectiv cele doua runde de anticipate organizate pana acum in Bucuresti. Acestea au aratat ca interesul este foarte scazut in astfel de momente?, a afirmat Lazaroiu. In opinia sa, absenteismul ar avantaja Alianta D.A. si UDMR. ?Intr-o astfel de situatie, cei care sunt la putere au de obicei de castigat. De data aceasta, cu atat mai mult cu cat ei sunt cei care au provocat anticipatele. Electoratul lor este mai mobilizat sa vina la vot. O rata scazuta avantajeaza si UDMR, care are un electorat disciplinat si va avea o proportie in parlament cu atat mai mare cu cat la vot se prezinta, in intreaga tara, mai putini oameni?, a estimat directorul CURS.
Kivu: ?Avantajul este al PSD?
Directorul IMAS, Mircea Kivu, anticipeaza o rata de participare ceva mai mare - de 45-50%, ?oricum mai mica decat cea de 58,5% care s-a inregistrat la primul tur din 2004?.
?Diferenta principala este ca acum nu se organizeaza si alegeri prezidentiale, care sunt cele mai spectaculoase. Aceasta ar putea sa demobilizeze o parte din electorat.
In schimb, nu poate fi fac