Exista segmente care trec neobservate, in ciuda faptului ca adesea de aici atarna hotararile cele mai grave. Sunt persoane fara atributii precise, implicate in situatii importante si care influenteaza mersul lucrurilor la Guvern, la Presedintie, la varful partidelor.
Jurnalistii ignora ce se intampla pentru ca au de a face cu o realitate extrem de ambigua. Analistii se ocupa de institutiile oficiale, observa ce fac/spun politicienii in public. Segmentele de care aminteam nu sunt descrise in Constitutie sau de legi. Este o putere informala, dar nu mai putin putere.
Sa le numin "anturajele" liderilor politici. Ele sunt formate din prieteni, vecini, rude, amante, complici, comilitoni de prima ora... Un cerc restrans de persoane. Cum se ridica cineva, in jur apar insi care simt mirosul puterii. Altii insa sunt din timpuri imemoriale cu patronul lor. Un lider isi aduce cu el anturajul. Ca un regizor, distribuie rolurile. Cu cat e mai sus lista e mai lunga.
Unul se da drept expertul de serviciu. Altul duce geanta cu bani negri. Unul rezolva treburile murdare, altul tace cu inteles. Una isi petrece serile cu seful cind batraioara consoarta a patronului e departe. Altul face pe negociatorul secret. Unul e un descurcaret care il scoate din incurcaturi pe marele lider. Altul e specializat in cititul printre randuri al presei.
Altul e un intrigant, altul un delator care ii aranjeaza pe ceilalti. Unul aplauda inaintea celorlalti serbedele discursuri ale sefului. Altul ia vina asupra lui cand patronul o zbarceste. Unul deschide ferestrelele sau incheie doct aerul conditionat. Altul aduce dosare. Unul tine la bautura. Altul rade la bancurile sefului.
Unul asculta amintirile din copilarie ale aceluiasi sef cand e melancolic. Unul aproba accesele de grandomanie ale patronului. Altul il invata diverse chestii despre cravate,