Lipsa fondurilor face ca sute de copii, cu varste cuprinse intre 4 si 18 ani, suferind de boli incurabile in faza terminala, sa fie la un pas de a fi dati afara din Centrul "Casa Soarelui" situat in Constanta.
Christine Kirk, presedintele Fundatiei "Ajutati Copiii Romani" a precizat ca: ''Acest centru si serviciile erau finantate in cea mai mare masura din donatii venite din Anglia. Acum au fost epuizate toate resursele. Timp de trei ani, am putut asigura gratuit ingrijire copiilor bolnavi de HIV/SIDA sau de alte boli incurabile din Constanta si din alte noua judete. In fiecare an am solicitat Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa initieze si sa puna in practica legislatia necesara, pentru ca noi sa putem functiona legal si sa putem deconta de la CNAS salariile celor 18 angajati. Nici in acest an, contractul cadru incheiat cu CNAS nu face referire la tipul de ingrijiri, respectiv cele paliative pe care noi le asiguram aici''.
La randul sau, Sanda Iordache, directorul Centrului ''Casa Soarelui'' sustine ca in urma cu o luna, cei 18 angajati salariati au fost trecuti in somaj: ''Ei vin la serviciu benevol. In aceasta situatie centrul nu mai poate functiona''.
Reprezentantii centrului au adaugat ca: ''De la inceputul acestui an, am incercat zilnic sa obtinem o audienta la Ministerul Sanatatii. Ni s-a spus de fiecare data sa revenim...''.
Pe de alta parte, Camelia Ciubotaru, directorul Directiei de Sanatate Publica Constanta, a spus ca institutia functioneaza cu acordul Ministerului Sanatatii si ca a avut un contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta doar pentru decontarea serviciilor de ingrijire in boli paliative: ''Cei care s-au angajat sa asigure integral ingrijirea copiilor au fost englezii. Trebuia, totusi, gasita si o cale de finantare minima din partea partii romane''.
Lipsa f