Parlamentul Romaniei a dat liber la injuraturile adresate politistilor, dar si altor categorii de functionari publici care, prin natura meseriei lor, se confrunta cu diversi delincventi sau infractori. Potrivit Legii nr. 160, publicata in Monitorul Oficial nr. 470 din 2 iunie a.c.
, injuriile sau alte cuvinte calomniatoare adresate politistilor nu vor mai fi pedepsite. Legea sus mentionata aproba ordonanta de urgenta a Guvernului nr.
58 din 23 mai 2002, privind modificarea si completarea unor dispozitii din Codul penal referitoare la infractiuni contra demnitatii si infractiuni contra autoritatii. Prin aceeasi lege insa se prevede in mod special ca se abroga intregul aliniat nr. 1 al articolului 239 Cod penal.
Aceasta prevedere, de acum nula, arata ca insulta sau calomnia savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra functionarilor publici care indeplinesc functii ce implica exercitarea autoritatii de stat aflat in exercitiul functiunii, ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, cu
inchisoare de la 3 luni la 3 ani. O data abrogata aceasta sanctiune este lesne de inteles reactia infractorilor care, si asa, dadeau mari batai de cap politistilor.
Practic, oricine va putea injura in voie politisti sau alti reprezentanti ai institutiilor publice fara a risca sa primeasca nici macar o banala amenda.
Politistii s-au aratat revoltati fata de aceasta modificare legislativa in conditiile in care oricum, in ultimii ani, s-a creat un puternic dezechilibru intre noile drepturi capatate de infractori si mijloacele legale ramase la dispozitia anchetatorilor.
Parlamentul Romaniei a dat liber la injuraturile adresate politistilor, dar si altor categorii de functionari publici care, prin natura meseriei lor, se confrunta cu diversi delincventi sau infractori. Potrivit Legii n