PSD si-a aruncat buzduganul. In cele din urma, buzduganul s-a dovedit a fi un bumerang. Si l-a plesnit peste fata pe cel care l-a aruncat, exact cand nu se astepta.
Sa recapitulam: presedintele Basescu agita de la alegeri incoace proiectul anticipatelor. Opozitia a sarit ca arsa, declarand ca Puterea risca sa compromita integrarea Romaniei in UE. Premierul Tariceanu a preluat teza, afirmand ca, cel putin pana la raportul de tara din octombrie, Guvernul trebuie sa se concentreze pe reforma si nu sa organizeze alegeri anticipate.
Tema anticipatelor a creat prima bresa intre principalii parteneri de la guvernare, PNL si PD. De pe margine, atat UDMR, cat si PC (fost PUR) chibitau ca nu vor alegeri anticipate. In bresa astfel creata, PSD a batut diverse pene, largind-o. Episoadele votarii Consiliilor de administratie de la TVR si Radio, ca si controversatul proiect al Comunitatii de Informatii au marit si mai mult bresa.
Cand se parea ca soarta coalitiei este pusa sub semnul intrebarii, atat Basescu cat si Tariceanu au facut pasi inapoi. De cateva zile, Basescu a tot repetat in diverse interviuri ca a renuntat la proiectul atat de drag al alegerilor anticipate. Insa, impresia de coalitie subreda continua sa persiste. La casele de pariuri, lui Tariceanu nu i se dadeau multe luni in fruntea Guvernului.
In PNL, tropaitul devenise asurzitor.
Si poate ca barca Puterii s-ar fi scufundat daca PRM, CSM, Curtea Constitutionala si, intr-un mod decisiv, PSD n-ar fi dat o mana de ajutor principalilor parteneri de coalitie nu doar ca sa ramana impreuna, ci si sa forteze organizarea alegerilor anticipate.
Actuala Putere ii este indatorata PSD-ului. Pe vremea PDSR-ului, Guvernul Adrian Nastase a facut din Traian Basescu principalul actor al Opozitiei. Au sarit cu picioarele pe el, l-au balacarit in presa obedienta, i