ZEUL DETRONAT Ceata lor vine din istorie. Misterele lor se transmit din generatie in generatie, pe cale orala. Dintr-un ritual plin de grele semnificatii, astazi a ajuns un dans pe la sarbatori. Dar faima calusarilor a depasit de mult hotarele Romaniei.
Un dans... "Halai - sa, hap, hap! / Dii, mai, dii!"; "Hei la sa!" Cei 7 sau 11 barbati se aduna, fac un rand, un cerc, incepe muzica, pamantul e jucat in picioare, e lovit cu betele. Clopoteii suna, dansatorii zboara prin aer; unul, mai urat, cu o masca pe fata, face tot felul de giumbuslucuri. Muzica se inteteste, vataful ii indeamna sa joace, mai repde, mai repede: "Dii, mai, dii!". Dansatorii sunt pe undeva pe sus. Se incolacesc, se tavalesc pe jos. Arunca betele in aer, se arunca si ei la pamant, si din nou in aer...Un ritual? Un copil este pus in mijlocul dansatorilor, acestia sar peste el. Va fi frumos, sanatos si istet. Cineva bolnav, luat de Iele, este tratat si el. La capul lui este pusa o oala, la sfarsitul dansului oala e sparta, facuta bucati, Ielele sunt alungate. Harmalaia inceteaza, in curte revine pacea. Jocul sau ritualul se muta la alta casa.
SUNT CALUSARII. Poarta costume peste care sunt petrecute "harnasamentele". Sunt Caii, cei care, printr-o minune transmisa din generatie in generatie, celebreaza Zeul Cal. In vechime, Calul avea o importanta deosebita in viata oamenilor. Si nu numai ca animal de ajutor prin gospodarie sau animal folosit in lupte. Calul era un fel de orologiu al stramosilor nostri. Iapa are, de obicei, doua sezoane de reproductie, ambele situate in preajma echinoctiilor de primavara si de toamna. Iepele se monteaza si fata in sezonul de primavara (martie-aprilie), iar cele care raman sterile se monteaza si fata in sezonul de toamna. Fatatul are loc dupa o lunga perioada de gestatie, egala, in medie, cu 340 de zile. Daca la acest interval de timp adaugam zilele care pr