Daca euro se afla de la inceputul anului pe un tren descendent, pierzand 10,6%, in schimb dolarul a castigat 3,6%, pana in decembrie el avand toate motivele sa se mentina pe un trend crescator.
Evolutia cursului monedei verzi este o consecinta a aprecierii acesteia fata de euro pe pietele internationale, unde de la cotatii de 1,3666, la sfarsitul anului trecut s-a ajuns, martea trecuta, la 1,1868 dolari/euro. Astfel, ca saptamana trecuta dolarul a fluctuat in jurul valorii de 3 lei, vineri cursul oprindu-se la 3,0117 lei.
Inceputul lui iulie indica posibilitatea ca euro sa scada catre un nou prag de suport, cel de la 3,55 lei, dupa ce timp de patru luni acesta s-a aflat la 3,6 lei. In acest moment cursul euro se situeaza la niveluri care se mai inregistrau in primavara lui 2003.
Saptamana trecuta moneda unica a scazut de la 3,6050 la 3,5877 lei, aproape de minimul acestui an de 3,5515 lei inregistrat in 14 februarie. Atunci moneda unica a coborat pentru cateva minute sub pragul de 3,5 lei.
O scadere atat de insemnata a monedei unice nu este insa de asteptat, chiar daca BNR a anuntat ca va folosi din nou cursul ca principala parghie de stopare a cresterii preturilor, avand in vedere ca tinta de inflatie a urcat oficial de la 7 la 7,5%. O „liberalizare” si mai mare a leului ar condamna exportatorii, care de-abia au inceput sa se obisnuiasca cu cursul de 3,6 lei si ar adanci deficitele de cont si comercial. De altfel intr-un comunicat al bancii centrale se arata ca, „procesul de dezinflatie s-a intrerupt in principal ca efect al socurilor de natura ofertei (ajustari ample ale preturilor administrate, combustibililor si regimului accizelor) dar si al mentinerii presiunilor din partea cererii agregate”.
Daca euro se afla de la inceputul anului pe un tren descendent, pierzand 10,6%, in schimb dolarul a castigat 3,6%, pana in decembrie el avand