"The Wall Street Journal Europe" semnaleaza o evolutie interesanta in atitudinea oamenilor de afaceri, dar si a liderilor politici din Turcia fata de mult disputata problema a aderarii acestei tari la Uniunea Europeana. Ziarul reproduce opinii ale unei puternice femei de afaceri, Guler Sabanci, care, inca din copilarie, sub influenta rudelor sale mai in varsta, nu a vazut Turcia moderna in afara Europei, dar pe care evenimentele din ultimele saptamani de pe continent, ce au pus in evidenta accentuarea sentimentelor impotriva Turciei din unele tari membre ale UE, au determinat-o sa-si tempereze aspiratiile proeuropene. Ea si marele holding economic pe care-l detine in tara sa nu mai vad usor de atins obiectivul de a ajunge in comunitatea europeana.
"Reactiile impotriva Turciei sunt resimtite aici, spune Guler Sabanci. Cum va imaginati ca ne simtim cand suntem respinsi?". Recentele conflicte din Europa legate de viitorul ei politic si economic, subliniaza "The Wall Street Journal Europe", risca sa accentueze sentimentele europenilor fata de Turcia, seculara tara musulmana de 71 milioane de oameni, care are ca vecini Iranul, Siria si Irakul. Administratia presedintelui George W. Bush, ca si multi oficiali ai UE, au sperat sa conecteze Turcia la sistemul de securitate occidental prin includerea ei in UE. O ruptura intre UE si Turcia ar submina politica americana in Orientul Mijlociu si ar accentua ostilitatea musulmanilor fata de Europa si SUA.
Rezultatele recentelor referendumuri asupra Constitutiei UE, care au pus fara dubiu in lumina o puternica opozitie fata de venirea Turciei in Uniune, indeosebi in Olanda si Franta, i-au determinat pe multi turci sa-si puna problema daca nu ar trebui ca ei sa respinga Europa inainte ca ea sa respinga Turcia. Desi, oficial, inceperea negocierilor de aderare a fost stabilita pentru luna octombrie, ele vor necesita cel pu