Centrala Nuclearo-Electrica Cernavoda(Foto: )
Un proiect care vizeaza interesele economice strategice ale Romaniei a fost lasat de mai multi ani in stand-by de guvernantii care s-au succedat in perioada postdecembrista la conducerea destinelor tarii.
Este vorba despre proiectul amplasarii pe fundul Marii Negre a unui cablu de transport al energiei electrice care sa realizeze legatura intre Romania si Turcia, investitie care ar permite statului roman sa devina cel mai important exportator de electricitate din aceasta regiune a Europei.
Pus pe tapet in urma cu mai multi ani, proiectul cablului submarin se pare ca a fost apreciat de cei care s-au aflat in varful ierarhiei statului roman drept un obiectiv din categoria stiintifico-fantastica.
De aceea, nici nu l-au luat in considerare la modul serios, cu toate ca importanta lui strategica este poate mai ridicata decat cea a altor obiective mai mult sau mai putin de interes national real.
Justificarea unui astfel de proiect este data de faptul ca Romania nu poate deveni un exportator de electricitate catre marii importatori din zona-Turcia si Grecia-intrucat Bulgaria are toate motivele sa se opuna intrarii tarii noastre pe piata balcanica a energiei electrice in calitate de vanzator.
In acest sens, este demn de mentionat faptul ca vecinii nostri de la sud dispun de o retea terestra de transport a energiei electrice care abia satisface necesitatile proprii de export si nicidecum si pe cele ale Romaniei sau ale altor state mai indepartate. In plus, statul bulgar percepe niste taxe exagerate pentru tranzitul electricitatii produse in alte tari, a aratat ing.
Horea Mocanu, unul dintre fondatorii, alaturi de ing. Iuksel Omer, al Grupului de Lobby „Cernavoda-5 reactoareâ€Â, un