Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Justitiei, cu 11 milioane de lei (110 miliarde de lei vechi), pentru ca Administratia Nationala a Penitenciarelor sa plateasca drepturile de echipament cuvenite personalului pe anii trecuti.
Potrivit Executivului, banii au fost alocati din fondul de rezerva bugetara la dispozitia sa, prevazut in bugetul de stat pe anul in curs. Platile reprezinta drepturi restante din perioada 2003 - 2004, pentru contravaloarea echipamentului militar acordat in baza Legii nr. 80/1995.
Sindicatele din sistemul penitenciar au cerut, printr-o scrisoare adresata presedintelui, primului-ministru, ministrului Justitiei si celui de Finante, bani mai multi, aratand ca angajatii inchisorilor sunt prost platiti si sunt nevoiti sa-si desfasoare activitatea in conditii dificile.
Saptamana trecuta, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a reclamat subfinantarea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, care ii afecteaza in primul rand pe angajati, obligati sa munceasca in conditii dificile si cu mult sub standardele europene.
Fondurile foarte mici alocate penitenciarelor au dus - potrivit sindicalistilor - la o acutizare a nemultumirilor salariatilor din sistem, care, desi "inteleg ca trebuie sa fie un factor stabilizator, ca parte integranta a sistemului de siguranta nationala, nu pot intelege de ce trebuie sa recurga la cele mai radicale mijloace de lupta sindicala pentru a impune nu castigarea unor drepturi suplimentare, ci doar respectarea demnitatii si a drepturilor recunoscute de legislatia in vigoare". In sistemul penitenciarelor lucreaza in jur de 12.000 de persoane.
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Justitiei, cu 11 milioane de lei (110 miliarde de lei vechi), pentru ca Administratia Nationala a Penitenciarelor sa plateasca drepturile de echipament cuvenite person