Muzeul taranului roman din localitatea Rusii Munti, ne-a surprins prin varietatea si frumusetea exponatelor, unele vechi de sute de ani. Structura interiorului casei taranesti traditionale, este reprezentata fidel, toate obiectele existente aici provenind de la localnicii care, pana nu demult, le foloseau in viata de zi cu zi.
Blide, linguri, stergare
Blidarul, piesa de rezistenta a bucatariei taranesti, incarcat de blide de lut, liunguri si liunguroaie din lemn, modelate si sculptate, in general, de stapanul casei, este cel care atrage mai intai privirile.
"Interiorul bucatariei vechi, de la tara, a fost unul foarte viu, atat prin materialele din care erau confectionate, cit si prin coloritul deosebit de variat. Dealtfel, pofta de culoare se regaseste in toate obiectele casei", ne spune Lucian Colceriu, custodele muzeului.
Covoarele, scoartele, carpetele si paretarele, din lana toarsa si vopsita de "boreasa" casei, au fost tesute in serile lungi de iarna, in sezatorile satului, cand frumusetea povestilor, spuse la gura sobei, s-a impletit armonios cu itele razboiului de tesut.
Fetele de perna, fetele de masa, stergarele si servetelele tesute si ele "in cinci ite", costumele populare cu iile de borangic subtire cusute pe fir, au pus la grea incercare imaginatia fiecarei "creatoare", deoarece aceste "cusaturi" urmau sa fie o parte importanta a zestrei, pe care fetele o primeau la maritis.
In ziua nuntii, zestrea fetei era incarcata pe un car de lemn (prezent si el in muzeu) si plimbata prin sat, odata cu alaiul de nuntasi, pentru ca toata suflarea sa poata vedea ca "fata nu e doar frumoasa, ci e vrednica si pregatita cum trebuie pentru maritis", ne spune Lucian Colceriu.
Fiecare exponat in parte este unicat, d