Tema Aliantei, reforma justitiei sau, mai larg formulat, lupta cu „sistemul ticalosit“, tema care se contureaza deja ca pivot al campaniei pentru anticipate, are virtuti electorale de netagaduit. Iar, pe acest teren, PSD cu greu poate sa se ofere drept alternativa. Va imbratisa, cu siguranta, teme sociale, dar si aici ajungem tot in zona justitiei.
Alegere usoara, dar fara prea multa convin-gere. Romanii chemati in toamna la vot nu vor avea mare bataie de cap, daca se vor urni la urne, sa aplice stampila pe o lista sau alta. Intorcind guvernarea la „popor“, Traian Basescu a produs o taietura ferma atit in spectrul de optiuni al electoratului, cit si in clasa politica.
Spre deosebire de alegerile la termen, care in mintea votantului au deja aerul aproape firesc al unei datorii asumate de a reface un ciclu politic, anticipatele forteaza si predispun la un anumit radicalism. Din moment ce „astia“ ne cheama, din nou, la urne, la nici un an distanta de ultimul scrutin, inseamna ca s-a intimplat ceva ce necesita musai o decizie forte.
Prin natura lor, anticipatele indeamna electoratul sa „rupa pisica“. La fel se intimpla si cu lumea politica. Timpul si spatiul de manevra al partidelor sint limitate la extrem. Fiecare formatiune politica trebuie sa stringa rindu-rile pe fuga, sa-si mobilizeze resursele din mers si sa caute cele mai simple si mai rapide cai de acces la mintea, si ea grabita, a alegatorului.
Iata de ce, indiferent de ce se mai intimpla peste vara, votul din toamna va fi mult mai structurat si mai polarizat decit in conditiile normale ale unui scrutin la termen.
N-avem inca sondaje de opinie care sa masoare optiunile electoratului dupa aflarea vestii ca puterea vrea anticipate, dar cele de dinainte, mai recente, ne ajuta. Avem, astfel, Alianta PNL-PD care se mentine, de luni bune, la limita a 50 de pr