Banca Centrala a decis vineri sa puna o noua piedica in calea romanilor care vor sa ia un imprumut in valuta. Astfel, de la 24 iulie, bancile vor fi nevoite sa depuna mai multi bani la BNR, in contul rezervelor minime obligatorii. Prin urmare, sumele in valuta pe care bancile le pot folosi pentru a acorda imprumuturi se reduc considerabil, iar costurile suportate de acestea cresc cu 1a-2%.
Reprezentantii bancilor sustin ca ar trebui sa ne asteptam la majorari ale dobanzilor la creditele in dolari sau euro chiar de luna aceasta.
De asemenea, bancile vor acorda mult mai greu imprumuturi romanilor dupa ce vor intra in vigoare noile norme de creditare.
Potrivit acestora, au interdictie la noi imprumuturi persoanele care platesc deja rate la banci, magazinele de electrocasnice sau firmele de leasing, care reprezinta mai mult de 40a din veniturile nete.
Noile norme vor da uitarii avantajele creditelor imobiliare, la care rata putea ajunge la 50% din venituri, noul nivel maxim fiind de 35%. Bancherii se plang ca noile norme de creditare creeaza dezavantaje doar bancilor, in timp ce firmele de leasing sau institutiile de credit nebancare pot acorda in continuare imprumuturi dupa cum doresc.
Bancherii, luati prin surprindere
Bancherii au fost luati pe nepregatite de decizia Bancii Centrale prinvind majorarea rezervelor minime obligatorii. Majoritatea se asteptau ca, dupa sedinta de vineri, decizia consiliului de administratie al BNR sa se limiteze la inasprirea conditiilor de creditare.
„Am fost un pic surprins de maniera aleasa. Am fost pusi direct in fata unei masuri, fara sa fi existat semnale de alarma”, ne-a declarat Claudiu Cercel, directorul Operatiunilor de Piata de la BRD SocGen. Potrivit reprezentantilor bancilor, majorarea rezervelor minime obligatorii in valuta nu va ramane fara repercusiu