Romanii platesc, fara sa stie, 23,5 milioane de euro pentru achizitia unor vechituri de sisteme de rachete cumparate din Olanda. Cele doua guverne au semnat pentru aceasta achizitie un acord strict secret.
Integrarea in Alianta Nord-Atlantica aduce Romaniei si prima obligatie, fireasca pe undeva, aceea de a-si schimba sistemul de aparare aeriana. Rachetele sovietice "Volhov", mostenite de pe vremea Tratatului de la Varsovia, trebuie inlocuite.
Cum banii – era stabilit in spatele cortinelor – trebuiau alocati acestui scop, politicianului si strategului militar roman le-a ramas de ales intre rachetele europene si cele americane. Dar negocierile de culise au fost mult mai scurte decat credeti.
Jurnalul National v-a prezentat inca de acum doi ani prognoza: scutul teritoriului national avea sa fie american. Inca de atunci, un reprezentant al companiei "Raytheon", unul dintre cei patru mari colosi mondiali din industria de armament, ne-a declarat ca gigantul tatoneaza terenul.
"Raytheon" fabrica celebrul sistem de rachete "Patriot", insa Romania, inca de atunci preconizam, nu poate sa cumpere de la acest producator decat sistemul "Hawk", unul mai ieftin.
DONATIILE. Pana acum, in toate tranzactiile de inceput cu armament occidental, statul roman a primit donatii. Avioanele "Hercules" au fost donate de americani si, ulterior, de italieni, sistemele de artilerie antiaeriana "Gepard" au fost donate de germani. Totodata, si in ceea ce priveste fregatele britanice putem vorbi de o donatie, intr-o prima faza.
Toate aceste donatii au constat in sisteme care, in tarile de origine, trebuiau trimise la casat, fiind invechite si cu resursele de functionare depasite. Intotdeauna, faza urmatoare donatiei a constituit-o modernizarea lor, milioanele de dolari sau euro fiind suportate de contribuabilul roman.
Macar