Unul dintre cele doua mari capitole luate in discutie de presedintii celor mai puternice 8 tari industrializate, reuniti saptamana trecuta la Gleneagles - Scotia, se refera la incalzirea climei. Dintre statele participante la Summit-ul G 8, numai SUA nu a ratificat Protocolul de la Kyoto
Chiar daca recunoaste ca ar exista o legatura intre incalzirea climei si activitatea umana, presedintele SUA, George Bush, refuza sa ia in calcul semnarea Protocolului de la Kyoto. “Le voi spune prietenilor mei europeni ca semnarea acestui document ar devasta economia Statelor Unite”, a declarat Bush inaintea Summit-ului de la Gleneagles.
Paradoxal, pentru Romania semnarea Protocolului de la Kyoto poate reprezenta o sursa suplimentara de venituri, in baza cotei de emisii ce ne-a fost alocata, respectiv a vanzarii unei parti din aceasta cota la bursele internationale de profil.
Cutit cu doua taisuri
Protocolul de la Kyoto, semnat in 1997, a intrat in vigoare in luna februarie a acestui an, odata cu semnarea lui de catre Rusia. Acesta vizeaza reducerea globala, pana in 2012, cu 5,2% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de anul 1990.
La scurt timp dupa intrarea in vigoare a protocolului au aparut si mecanismele flexibile care permit transferul de drept de emisie de la cei cu o poluare mai mica la cei cu o poluare mai mare. In Romania s-a speculat imediat pe seama acestui comert, existand voci care afirmau ca am putea incasa unul sau chiar doua miliarde de euro din vanzarea rezervei de care dispunem.
Daca ar fi sa ne raportam la rezerva de 250 milioane tone de dioxid de carbon de care dispunem, respectiv cate 50 milioane tone pe an, in perioada 2008-2012, si la pretul initial de 5 euro pe tona, mai ca exista un dram de adevar in aceste speculatii. La 250 milioane tone, ar insemna un castig de 1,25 miliarde euro, aproa