Doar masurile administrative nu pot face mai atractiv creditul in lei
In Incercarea de a orienta pe cat posibil piata spre creditul in lei, Banca Nationala are inca o tentativa de a scumpi creditul in valuta, dupa esecul unei masuri similare adoptate in februarie.
Consiliul de Administratie al BNR a hotarat sa extinda obligativitatea bancilor de a constitui o rezerva minima obligatorie de 30% asupra tuturor fondurilor atrase in valuta, indiferent de scadenta si de momentul atragerii.
Adica banca centrala vrea sa taxeze astfel si bancile care atrasesera finantari cu scadente mai mari de doi ani inainte de 24 februarie si isi permiteau sa mentina dobanda scazuta la creditele in valuta.
Cat de important va fi insa acest cost suplimentar si in ce masura va putea fi absorbit de bancile aflate in plina competitie pentru cote de piata?
"In mod normal, dobanzile la creditele in valuta ar trebui sa creasca usor, insa din cauza concurentei de pe piata probabil ca vor ramane neschimbate.
Mai degraba bancile vor micsora spreadurile, ajungand chiar la scaderi ale dobanzilor pentru a-si creste in continuare volumele", comenteaza Cristian Sporis, director executiv trezorerie&arbitraj la Raiffeisen Bank.
Dorin Badea, chief dealer la Bancpost, crede ca masura BNR nu se va rasfrange prea mult asupra creditelor pentru populatie pentru ca marjele sunt inca mari, iar bancile tin prea mult la imagine si la pozitia concurentiala pentru a aplica majorari semnificative de dobanda.
"Cu siguranta va fi un efect de scumpire a resurselor in valuta, insa evolutia dobanzilor va depinde de ce vor face cele cateva banci mari care aveau finantari atrase la peste doi ani, inainte de 24 februarie. Mai sigur este insa ca nu vom mai vedea scaderi de dobanzi la euro", afirma Badea.
Decizia survine intr-un moment in care creditul in