Daca initial imobilele subrede, in special cele construite in perioada interbelica, nu mai valorau nimic pe piata imobiliara, odata consolidate acestea vor fi tranzactionate cu preturi de peste 1.000 de euro/mp
Apartamentele din blocurile etajate construite inainte de 1944 nu au cumparatori, chiar daca sunt amplasate in inima Capitalei, pe strazi precum Magheru, Lipscani, Gradina Icoanei sau in Piata Romana. Nu sunt tranzactionate de nici o agentie. “Le luam in baza de date, dar nu le promovam.
Cumparatorii nici nu vor sa auda, cum afla anul constructiei ne intreaba daca este o cladire dintre cele cu bulina”, spune Mihaela Oroian, director al departamentului rezidential la compania NeoCasa. Nu sunt tentante nici macar ca investitie avand in vedere pozitionarea excelenta.
Proprietarii cer preturi exorbitante - 700-800 de euro/mp pentru o cladire care sta sa cada si la care mai trebuie sa platesti si renovarea. Si asta daca se poate face, respectiv daca toti locatarii cad de acord sa inceapa consolidarea, explica reprezentantii pietei imobiliare.
Ei adauga faptul ca aparitia blocurilor de lux amplasate ultracentral a scos de pe piata apartamentele din imobilele vechi. “Sunt destule oferte pentru cine doreste sa locuiasca in inima Capitalei.
De ce ar da o persoana 800 de euro/mp pe un apartament intr-o cladire veche, cand cu 1.200-1.500 de euro se poate muta intr-o cladire noua, compartimentata si finisata modern, cu paza, Internet etc”, afirma Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
Din acest punct de vedere, exista suficiente oferte, in zonele 1 Mai, Televiziune, Romana, Unirii sau Baneasa.
Cladiri-problema
In Bucuresti exista 116 cladiri mai inalte de patru etaje construite inainte de 1940 care vor cadea la primul cutremur major (de peste