Un sondaj Insomar, realizat in perioada 17-22 iunie a.c., indica - dupa sase luni de la schimbarea administratiei - trend-ul ascendent al aliantei Da, aflata la putere, si al conducatorului ei in fapt, presedintele Traian Basescu.
Fenomenul este absolut normal, toate guvernarile instalate in Romania dupa 1989 realizand, in primele luni de functiune, scoruri asemanatoare, intrucat, pe de o parte, orizontul de asteptare care le-a permis accesul la putere nu a fost inca marcat de uzura administrativa normala si, pe de alta parte, multi dintre votantii adversarilor s-au convertit firesc la sustinerea noului contract social. Sondajul Insomar nu aduce, din aceasta perspectiva, nimic nou. Elementul deosebit in acest barometru de opinie este, mai degraba, surprinderea efectului schimbarilor de doctrina si program ale uneia din componentele majore ale aliantei Da, Pd-ul. Partidul care a dat tarii presedintele actual a optat, dupa cum se stie, pentru abandonarea culoarului social-democrat, in care concura cu Psd-ul, asumandu-si formula populara, dominanta in Ue. Sondajul nu pune problema oportunitatii gestului politic, a cauzelor optiunii. El se centreaza pe perceptia publica a efectelor pentru coalitia guvernamentala, pentru Ada, Psd si celelalte formatiuni politice romanesti. Efectiv, la ora actuala, in Romania sunt membre ale Ppe doar doua partide, Ppcd (Pntcd) si Udmr. Aspira la primirea in randurile "popularilor europeni" Pd-ul, Pc-ul (fostul Pur) si "gruparea populara" desprinsa din Prm dupa revenirea la conducerea acestui partid a lui C.V. Tudor.
Sondajul inregistreaza ca romanii nu sunt foarte interesati de aceasta transformare, doar 27% dintre chestionati considerand ca Romania are nevoie acum de un puternic "partid popular". Dezinteresul este surprinzator mai ales ca, dupa alegeri, s-a dat o adevarata batalie, indelung mediatizata, pentru ocuparea ac