La mijlocul lunii mai, atunci cand euro se vindea in schimbul a 1,26 dolari, SFin a anticipat ca moneda unica are sanse mai mari sa coboare spre niveluri nemaivazute din vara anului 2004 (1,18) decat sa revina peste pragul de 1,3 dolari. Si chiar asa s-a intamplat: la mai putin de doua luni de la previziune, pe 5 iulie, euro s-a depreciat pana la 1,1867.
Problema nu este insa de a include si SFin in clubul publicatiilor care “au avut din nou dreptate”, ci de a pune punct unei viziuni legate de o anumita perioada de evolutie pentru a incerca un nou pariu riscant.
Intervale mici, probleme mici
Din cate se observa, distanta dintre 1,367 dolari pentru un euro (maximul absolut atins pe 31 decembrie 2004) si minima recenta de 1,1867 este de 13 procente. A venit vremea ca moneda europeana sa-si revina. Cand se va produce acest lucru? Anul trecut, euro si-a reluat ascensiunea dupa ce americanii s-au intors din vacantele europene.
De la 1,18 a trecut val-vartej de 1,2 si 1,3, oprindu-se la o aruncatura de bat de 1,4 dolari, la sfarsitul anului.
Oricum ar fi, daca intoarcerea va avea loc maine sau peste doua luni, daca euro se va mai reduce sau nu spre 1,15, se poate spune ca moneda unica si-a consumat trei sferturi din potentialul de scadere.
Intrebat de SFin, in urma cu putina vreme, care dintre cele doua monede este supraevaluata, guvernatorul Isarescu a precizat: “Este o intrebare foarte grea, nu va raspunde nimeni la ea”. Dar a adaugat: “Daca vreti un raspuns, uitati-va la ciclurile economice lungi.
Urmariti precursorul euro (marca germana) din 1970 pana in 2000 si veti vedea ca, dupa un ciclu de sapte-opt ani, fluctua, tot asa, dintr-o parte in alta, cu 20-30%”.
Pariul nostru este ca in toamna euro va urca din nou peste pragul de 1,3, iar in iarna se poate lua in calcul depasirea nivelului de 1,4