Totodata, BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenta mai mica de doi ani, de la 18 la suta la 16 la suta, si a aprobat extinderea graduala a aplicarii ratei rezervelor minime obligatorii de 30 la suta asupra tuturor pasivelor in valuta cu scadenta mai mare de doi ani si modificarea normelor privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice.
Decizia liberalizarii deschiderii de conturi si depozite in strainatate pentru rezidenti este un pas important pentru realizarea convertibilitatii totale a monedei nationale, fiind totodata in concordanta cu principiul liberalizarii treptate, mai intai a intrarilor de capital si apoi a iesirilor de capital. Calendarul de liberalizare a contului de capital convenit cu Uniunea Europeana prevede atingerea convertibilitatii totale pana la data de 1 septembrie 2006, o data cu ridicarea restrictiilor privind operatiunile cu instrumente de piata monetara care au un potential speculativ mai pronuntat.
Avem voie sa ne facem depozite in banci din strainatate
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat, in sedinta din 8 iulie 2005, liberalizarea accesului rezidentilor la deschiderea de conturi curente si de depozit in strainatate, potrivit unui comunicat al bancii centrale.
Romania a trecut cu bine peste liberalizarea contului de capital
In conditiile reducerii diferentialului dintre ratele dobanzilor interne si cele externe, acordarea accesului nerezidentilor la constituirea de depozite la termen in lei, incepand cu 11 aprilie 2005, nu a generat intrari excesive de capitaluri pe termen scurt, arata BNR. Totusi, fluxul constant al intrarilor de capital (investitii, transferuri nerambursabile si remiteri ale muncitorilor romani in strainatate) din ultimele luni a continuat sa exercite o rela