Dupa o perioada de crestere euforica a preturilor locuintelor, de la inceputul anului se simte o stagnare a pietei imobiliare, avertizeaza specialistii in domeniu. Ei spun ca decizia recenta a bancii centrale de a restrange posibilitatea de obtinere a unui credit pentru cumpararea unei case va afecta si mai mult o piata deja blocata.
Motivul blocajului este pretul tot mai mare cerut de vanzatori, sustinuti de agentiile imobiliare, peste capacitatea de plata a eventualilor cumparatori. Romania nu simte corect pulsul pietei imobiliare, deoarece preturile pe cartiere, regiuni si categorii de locuinte ar trebui sa apara strict din statisticile notarilor.
Cu toate ca incaseaza taxe imense pe tranzactiile imobiliare, nici o lege nu-i sileste inca sa alcatuiasca statistici la dispozitia pietei, care sa arate clar preturile caselor in Romania. Deci singurul indicator dupa care se orienteaza piata imobiliara romaneasca este pretul „de strigare“, adica suma ceruta de agentii imobiliare sau de vanzatorul individual, care-si vinde pe cont propriu casa.
Decizia bancii centrale de a restrictiona si creditele imobiliare si ipotecare blocheaza si mai mult piata imobiliara, ne-a declarat Ioan Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). „Cei care erau la limita pentru creditarea unei achizitii imobilare acum pierd orice sansa de imprumut“, a adaugat acesta.
El avertizeaza ca piata stagna inca dinainte de severa interventie a bancii centrale. „De circa jumatate de an asistam la o scadere accentuata a numarului de tranzactii. In primele sase luni, acestea au scazut cu circa 40-50% fata de perioada similara a anului trecut“ spune Zilisteanu. Cu toate ca oferta satisface numai 20% din cerere, ea ramane scumpa, adauga acesta.
Cererea este la randul ei blocata de lipsa de finantare. Pr