METEORUL Teritoriul Romaniei a fost inca din timpurile stravechi luat la ochi de corpurile ceresti. De-a lungul timpului, meteori si meteoriti au lovit Romania. Fiecare "foc ceresc" a avut un impact diferit asupra tarii.
Pe un camp de batalie o lumina se arata. Luptatorii isi fac cruci si scuipa in san. Ce sa fie oare? In 1692, austriecii incercau sa cucereasca Cetatea Oradei, dornici sa puna mana pe bogatiile zonei. In timpul uneia din lungile batalii, un bulgare incandescent a strabatut cerul Oradei, inspaimantandu-i atat pe atacatori, cat si pe aparatorii vechii fortarete. La inceputul lunii aprilie a anului 1692, austriecii, sub conducerea Contelui Von Auersperg, erau pe punctul de a cuceri fortareata romaneasca. Toate bune si frumoase pana in seara zilei de 8 aprilie cand: "pe la ora 10:00 seara, aproape de zidurile Oradei, o sfera de foc a fost vazuta pe ceruri. Sfera, dupa ce a trecut de blocada, de fortareata, chiar si de baza noastra, a cazut in padurile din apropiere", povestea generalul Veterani, seful militar al trupelor austriece din zona, intr-o scrisoare trimisa imparatului austriac Leopold al II-lea.
Alaturi de textul descriptiv, Veterani i-a trimis si un desen ce descria traiectoria sferei de foc. Bulgarul de foc i-a inspaimantat in aceeasi masura atat pe oradeni, cat si pe austrieci. Intr-o vreme cand superstitiile faceau casa buna cu realitatea, un asemenea eveniment putea fi considerat ca aducator de ghinion sau noroc pentru ambele tabere. Toate documentele referitoare la acest fenomen natural petrecut in 1692 nu mentioneaza nimic despre recuperarea unor fragmente din meteorit. De-a lungul timpului, in Romania au cazut 12 meteori si meteoriti, se spune intr-o lucrare a arhivistului Mihai Georgita.
Articol realizat cu sprijinul Arhivelor Nationale Directia Judeteana Bihor
AZI SE TEM METEORITII DE OAMENI "Fugi maica, cad