In timp ce Presedintia si Guvernul se lauda cu actiunile de atragere a "vitalelor investitii green-field", functionarii Agentiei Romane pentru Investitii Straine si cei ai autoritatilor locale fac schimb de... limbaj de lemn si indiferenta
Autoritatile locale fie nu dau doi bani pe adresele trimise de ARIS, prin care institutia solicita date privind eventuale oportunitati de afaceri, fie ii iau pur si simplu in ras pe functionarii ARIS. Spre exemplu, ARIS a avut surpriza sa fie chestionata (poate pe buna dreptate): "Cum putem sa va dam asigurarea printr-o abordare pro-activa a suportului necesar in vederea dezvoltarii proiectelor de investitii directe?.... Ce este abordarea pro-activa?"
Primari si consilieri locali de la PSD, PD, PNL, PC, UDMR, PNTcd, fiecare reprezentand cel mai adesea interese divergente. Nu doar pe cele ale partidului, ci si pe cele personale.
O agentie guvernamentala cu un personal subdimensionat, care nu poate face mai nimic pentru a se impune si a-si face auzita vocea, chiar daca are pe masa proiectul unei investitii majore. O agentie care are la indemana o lege veche de cinci ani pentru facilitatile acordate investitorilor, dar care mai cade in capcana limbajului de lemn.
Inchipuiti-va, deci, ce poate rezulta din interactiunea dintre cele doua "parti".
Romania a pierdut, in ultima perioada, o serie de investitii majore. Subiectul a fost amplu dezbatut in presa centrala si nu numai, iar cei mai mari vinovati au fost gasiti, de regula, cei de la Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), in calitate de interfata intre investitorii straini si autoritatile locale.
Exista, insa, o problema. Mare parte dintre aceste autoritati locale dau dovada de incompetenta si nepasare totala.
"Vom propune Guvernului scheme eficiente de facilitati, de ajutor de stat, diferentiat pe regiuni de dezvolta