PAMANT SI APA Dobrogea a fost, este si va fi mereu o provincie plina de mistere. Pe malul Marii Negre, vechii greci au intemeiat colonii prospere, au construit orase frumoase, apoi au venit romanii si au dus civilizatia mai departe.
Grecii din Milet, aflati in expansiune datorita unei economii infloritoare, s-au asezat prin anul 657 i.Hr. pe malul Pontului Euxin (Marea Neagra) si au infiintat colonii prospere, porturi-cetati masive, dedicandu-se comertului, lucru la care se pricepeau cel mai bine. Importurile si exporturile grecesti au cunoscut un avant extraordinar.
CETATEA SCUFUNDATA. In urma unor astfel de actiuni s-a nascut Cetatea Histria, o metropola a acelor timpuri stravechi. Cu timpul, pe langa port si fortificatii, au aparut temple, canalizari, case somptuoase. Dupa greci au venit romanii, construind terme, palate cu tot soiul de facilitati.
Galerele incarcate cu marfuri pretioase soseau si plecau necontenit, facand din acest loc o veritabila placa turnanta a antichitatii greco-romane. Dar, dupa sapte secole de prosperitate, cetatea avea sa intre in agonie din cauza necrutatoarei naturi si a violentei umane barbare. Incetul cu incetul, aluviunile aduse de Dunare au inceput sa inchida portul, formand o balta care poarta acum numele de Lacul Sinoe. Iar ceea ce nu au distrus fortele naturii au reusit oamenii.
Istoricii au cazut de acord ca marile invazii avare din secolul al VII-lea au semnat certificatul de deces al impunatoarei cetati. Francezul Desjardins a redescoperit in 1868 cetatea, lucrarile sale fiind continuate de Vasile Parvan. De-a lungul deceniilor au iesit la iveala statui, cladiri, terme, palate, amfore, un paradis pentru orice arheolog care se respecta.
STIMA APELOR. Delta Dunarii este locul unde circula cele mai multe legende despre serpi uriasi. Se spune ca unii pescari din Delta cred ca suieraturile unor serpi u