Teoria marxista sustinea ca statele care au atins stadiul maxim al dezvoltarii capitaliste urmau sa cunoasca etapa socialismului. Faptul se va datora luptei proletariatului contra burgheziei. Romania interbelica era departe de a fi un stat capitalist dezvoltat. Cu toate acestea, PCdR va prelua conducerea tarii pentru 50 de ani.
O ideologie rupta de realitate
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, in Romania va fi instaurat un regim comunist. Asa cum prevazusera ganditorii marxisti: Marx, Engels, Lenin. Dar acest fapt nu se realizeaza dupa mecanismele teoriei pe care ei au sustinut-o. Din contra, scenariul transformarii statului roman intr-unul totalitar comunist va fi repetarea, in alte conditii si la alte dimensiuni a scenariului prin care Lenin a ajuns la putere in Uniunea Sovietica. Romania a fost comunizata nu prin vointa ei. Nici pentru ca aici existau conditiile socio-economice in acord cu teoriile lui Marx.
TEORIA MARXISTA. Socialismul, conform "invataturilor" teoreticienilor marxisti, era etapa urmatoare, fireasca, a capitalismului dezvoltat. In aceasta viziune, Romania interbelica trebuia sa fie un stat capitalist dezvoltat. Ce insemna acest lucru? Insemna ca Romania trebuia sa aiba o economie dezvoltata, performanta, in care industria sa aiba cea mai mare contributie la Produsul Intern Brut. Romania trebuia sa fie plina de fabrici si uzine, iar sectorul agricol sa fie secundar in ansamblul economiei.
Din punct de vedere social, muncitorimea (proletariatul) trebuia sa fie si ea majoritara in raport cu celelalte clase sociale. Din permanenta lupta de clasa cu burghezia, proletariatul urma, in aceste conditii, sa iasa invingator. Si, desigur, organizat sub faldurile steagului rosu al Partidului Comunist din Romania, urma sa preia conducerea tarii. PCdR ar fi trebuit, la randul lui, sa fie un partid numeros, puternic si influent, gata ori