Expozitiile internationale de arta contemporana tind sa ia aspectul unor parcuri multi-tematice, in care sunt prezentate naratiuni elaborate ale complicitatii formale fata de istoria canonica a artei sau ale luarii de pozitie fata de evenimentele controversate ale realitatilor sociale, politice, economice si culturale cu impact regional ori global. Arta nu mai e la mana criticilor care sa-i desemneze autonomia estetica, ci s-a emancipat ca instrument de investigare a atitudinilor artistilor fata de canoane, regimuri, ideologii, doctrine si principii.
Ajunsa la a 51-a editie, Bienala de Arte Vizuale de la Venetia este un caz tipic de chestionare a implicarii artei in examinarea si evidentierea crizelor sale de identitate si a manifestarilor de orice natura ale vietii private si publice. In aceasta situatie, conditia de simplu vizitator al expozitiilor de arta este reactualizata la aceea de participant activ, câta vreme tratarea problematicii artei tine de implicarea nu doar constatativa, ci si reactiva a publicului.
Formatul expozitiei internationale de anul acesta a fost segmentat in doua evenimente curate de María de Corral, in Pavilionul Italian din Giardini, si Rosa Martínez, in Arsenale, care au contrapunctat expozitiile Pavilioanelor Nationale si evenimentele colaterale desfasurate in diferite locatii istorice ale Venetiei. Proiectul Bienalei va continua in luna decembrie cu un simpozion coordonat de Robert Storr, numit deja curatorul editiei din 2007.
Expozitia Maríei de Corral, Experienta artei, desi propune un concept oarecum neinteresant si comod, reuseste sa-l argumenteze intr-un mod persuasiv, expunând lucrari realizate in diferite medii si tehnici artistice, de la desen, pictura si sculptura la instalatie obiectuala sau textuala, instalatie video si film.
Textul Barbarei Kruger, câstigatoarea Leului de Aur pentru i