Patrimoniul fostei uniuni a sindicatelor este azi disputat de confederatiile sindicale CNSLR „Fratia", Cartel Alfa si BNS. Fiecare incearca sa ciupeasca mai mult, dar se pare ca primul venit este si primul servit. Mostenirea comunista apasa pe umerii sindicatelor actuale prin procese si bani grei.
Vilele sindicatului din invatamant ies la suprafata si se vor retrocedate. Luptele care se dau pentru recuperarea patrimoniului pierdut sunt intense pentru ca si interesele sunt mari.
Una dintre importantele comori ale mostenirii comuniste este patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania (UGSR), uniune care in timpul dictaturii ceausiste reprezenta un conglomerat de sindicate profesionale de la nivelul fiecarei uzine sau fabrici.
In fiecare judet, aceasta uniune avea spatii de desfasurare a activitatii, diferite sedii sau case de odihna, vile sau locatii in statiuni turistice. Unele dintre acestea au fost nationalizate si dupa 1989 au intrat in posesia primului sosit.
Astazi patrimoniul UGSR la nivel national este administrat de societatea pe actiuni SIND Romania care are ca actionari cele cinci mari confederatii sindicale: CNSLR Fratia, Cartel Alfa, BNS, CSDR si Meridiane.
La nivel judetean situatia confederatiilor sindicale sta destul de prost in ceea ce priveste intrarea in posesie a vechiului patrimoniu. Sindicatele se afla in litigiu cu diverse persoane fizice sau juridice pentru a-si putea intra in drepturi.
„Fratia" banilor
Confederatia Natioala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) „Fratia" este prima structura sindicala aparuta dupa Revolutie. Fiind prima a reusit sa se stabileasca in locatiile cele mai bine plasate. In Sibiu, CNSLR „Fratia" are peste 18.000 de membri