Normele adoptate de BNR la sfarsitul saptamanii trecute vor descuraja drastic creditul in valuta pentru persoanele fizice. Banca Nationala a adoptat o serie de masuri administrative care obliga bancile la cheltuieli suplimentare ce vor fi acoperite prin scumpirea acestor imprumuturi.
Prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in lei cu scadenta mai mica de 2 ani de la 18% la 16%, Banca Nationala doreste sa limiteze creditul in valuta si sa incurajeze creditarea in moneda nationala.
"Vor scadea costurile de creditare in lei la nivel de client, iar pentru banci se vor reduce putin costurile cu rezerva minima obligatorie si va creste puterea de creditare a bancii cu 2% la sursele atrase", subliniaza Petre Bunescu.
Nu acelasi lucru se poate spune insa despre extinderea graduala a aplicarii ratei rezervelor minime obligatorii de 30% asupra tuturor pasivelor in valuta cu scadenta mai mare de 2 ani. "Masura va scumpi creditul in valuta", anticipeaza Gabriela Tudor, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor si vicepresedinte CEC.
Vor creste costurile bancilor cu fondurile in valuta, costuri care in final "vor fi transferate clientului descurajand astfel creditarea in valuta", spune aceeasi sursa. In acest fel se vor inaspri si conditiile de creditare pentru societatile de intermediere financiara. Acestea sunt in mare masura responsabile de cresterea fara precedent a creditului de consum.
Promotoare a campaniilor de tipul "credit cu buletinul" sau "credit cu fluturasul" (de salariu), aceste firme se refinanteaza, in valuta, de la bancile comerciale. In noile conditii, costurile refinantarii vor fi mai mari. "Pentru o persoana fizica este foarte important sa solicite in viitor un model de calcul amanuntit al dobanzii anuale efective.
Creditele externe nu sunt la indemana oricui @N_P