Potrivit proiectului MMSF, gratuitatea ar urma sa fie valabila doar pentru drumul pana la persoana asistata. Daca cel putin 10 elevi de la o scoala se implica in asemenea activitati, scoala ar urma sa beneficieze de reduceri ale taxelor
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) a elaborat un proiect de hotarare pentru stimularea activitatii de voluntariat in dezvoltarea serviciilor sociale comunitare, acordarea de servicii integrate socio-medicale si de ingrijire la domiciliu, programe speciale pentru prevenirea situatiei de dependenta, cresterea nivelului de implicare a persoanelor varstnice in viata sociala.
In Romania, persoanele in varsta de peste 60 de ani reprezentau, in anul 2000, 18,7 la suta din totalul populatiei Romaniei, in 2003 erau 19,9 la suta, iar pentru anul 2030 se preconizeaza o crestere de pana la 22,3 la suta. Numai in ultimii 8 ani populatia varstnica a inregistrat o crestere de peste 2 procente.
In conditiile in care, in aceasta perioada de dezvoltare socio-economica, statul nu poate sa asigure un suport financiar suficient, societatea civila trebuie sa participe intens la dezvoltarea oricaror forme de suport destinate prevenirii si combaterii oricaror situatii de risc care ar putea conduce la marginalizarea sau excluziunea sociala a persoanelor varstnice.
Potrivit noului proiect, autoritatile locale au sarcina de a realiza conventii de parteneriat, protocoale de colaborare cu reprezentantii societatii civile, in conditiile in care nu pot furniza prin forte proprii servicii sociale; in realitate, la nivel national, initiativele de acest gen se regasesc raspandite inegal si inechitabil, iar acordarea de facilitati de la bugetele locale este extrem de redusa.
Potrivit Raportului anual de asistenta sociala al MMSSF, in prezent, in Romania, functioneaza 39 de servicii la domiciliu subve