Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a obtinut, in prima jumatatea a anului, din activitatea de privatizare si administrare a participatiilor statului, venituri de peste 225 milioane RON (2.258 miliarde ROL).
In primele sase luni ale acestui an, au fost lansate la privatizare societatile Tractorul SA Brasov, Electroputere Sa Craiova, cele cinci societati desprinse din Nitramonia Faragas (Nitrofertilizer, Nitroexplosives, Nitroservice, Nitrocontrol si Nitrotrans), UVCP Turnu Magurele, Laminorul Braila, Moldoplast Iasi si BCR. Pentru fiecare societate privatizata urmeaza o perioada in care Autoritatea monitorizeaza respectarea clauzelor contractuale.
Totodata, AVAS a incetat monitorizarea postprivatizare pentru 76 de contracte de vanzare-cumparare de actiuni, cu o valoare de circa 222 miliarde de lei la data transferului dreptului de proprietate, investitiile asumate si realizate ridicandu-se la 67 miliarde de lei.
Printre contractele iesite din monitorizare postprivatizare se numara societatile comerciale Hermes SA Bistrita, Pro Optica SA Bucuresti, Tehnofrig SA Cluj, Reut SA Dolj, Progresul SA Ilfov, Hidroteh SA Bucuresti, Astra Vagoane Calatori SA Arad.Incetarea monitorizarii postprivatizare semnifica indeplinirea tuturor prevederilor incluse in contractele de privatizare si asumate de cumparator.
Cheltuieli de... 47,75 milioane RON pentru functionarea autoritatii de resort
In ianuarie 2005, institutia mai avea in portofoliul de privatizare mai putin de doi la suta din companiile cu care a plecat in 1992, peste 8.000 de contracte de vanzare-cumparare in monitorizare postprivatizare, la care se adauga un portofoliu substantial de creante bancare, fiscale si comerciale care trebuiau recuperate.
In prima jumatatea a anului, veniturile totale ale autoritatii sunt de peste 461 de milioane de lei noi/RON (4.