Scenariile care se vehiculeaza pentru declansarea alegerilor anticipate sau, dimpotriva, pentru blocarea lor arata ca orice fel de demers poate incepe sau sfarsi la Curtea Constitutionala. Acesta este motivul pentru care Alianta cauta cu disperare solutii pentru modificarea legii de organizare a Curtii, in timp ce PSD nu stie cum sa fructifice mai bine puterea pe care, deocamdata, o detine acolo.
In extremis, declansarea alegerilor poate ajunge sa depinda de aceiasi judecatori imorali de la Curtea Constitutionala.
Unul dintre scenariile avansate pentru anticipate este cel prin care primul-ministru, propus de presedinte pentru formarea viitorului cabinet, se prezinta in fata parlamentului cu mana goala, spunand ca este in imposibilitate de a forma guvernul.
O asemenea solutie nu este prevazuta de Constitutie, tocmai de aceea poate fi speculata cu brio de PSD, care, spun surse, se va grabi sa o conteste la mai vechea sa aliata Curtea Constitutionala. Unde nu este greu de ghicit ce se va intampla.
O alta varianta este lipsa cvorumului, mai precis, Alianta, sustinuta de UDMR si poate de PRM sau PC, se va retrage din sala, moment in care votul de investitura ar deveni imposibil. Si aceasta strategie are sanse bune sa ajunga tot in furcile caudine ale Curtii Constitutionale, deoarece procedurile standard sunt ocolite.
Dar obedienta Curtii poate fi fructificata la maximum de PSD in contextul unei alte stratageme. PSD va avansa solutia "salvatoare", cea a formarii unei alte majoritati parlamentare si, deci, a unui guvern, in care el sa fie vioara intai. Cum este de presupus ca Traian Basescu va refuza oferta, fie ea si sub forma unor consultari, PSD se va repezi cu jalba in protap la Curtea Constitutionala.
In situatia in care aceasta le va da dreptate, pesedistii se vor apuca de strangerea semnaturilor p