Companiile de asigurari sint dispuse sa isi asume riscurile de atentat terorist. Insa numai contra unor prime piperate si dupa ce obtin acordul reasiguratorului. Riscul creste odata cu „prestigiul“ bunului asigurat.
Asigurarile pentru despagubiri de pe urma actelor de terorism se fac in Romania de mai bine de 15 ani. In general, incheierea unei astfel de polite de catre o firma de asigurari din tara se face doar cu aprobarea reasiguratorului, deoarece suma platibila este de ordinul milioanelor de dolari.
„In mod normal, riscul de terorism la incheierea unei asigurari de bunuri sau de cladiri este excludere“, ne asigura Bogdan Andriescu, Presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR). Asta inseamna ca polita obisnuita de asigurare pentru un bun sau o cladire nu preia actele de terorism ca risc de asigurare.
Si totusi exista
In general, prima de asigurare pentru riscul de terorism este in functie de importanta socio-politica a bunului respectiv. Spre exemplu, o anumita prima de asigurare se va percepe la Posta Romana, Casa de Economii si Consemnatiuni, Tarom si o alta pentru cladirea unei fundatii obscure.
„Societatile care incheie polite pentru asigurarea cladirilor pot cere si asigurari pentru despagubirea actelor de terorism ca anexe la polita incheiata. Iar in aceasta situatie, pretul asigurarii creste cu 15-20%, functie de risc“, ne spune cum merge treaba Bogdan Andriescu.
Mai mult, deoarece se stie ca valoarea bunurilor la un combinat este foarte mare, iar in cazul unui act terorist se distruge doar o parte din aceasta valoare, asiguratul poate cere asiguratorului incheierea unei polite mai mica din punct de vedere al valoarii decit bunurile pe care le are, platind in acest mod mai putin.
In prezent, in functie de acop