Cresterea economica din acest an a Romaniei va incetini, dupa avansul de 8,3% de anul precedent, pana la 5,5%, in timp ce deficitul bugetar va ajunge la 1% din PIB, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul pentru Studii Economice Internationale din Viena (WIIW).
Autoritatile romane si expertii FMI au convenit pentru acest an asupra unui deficit bugetar de 0,7% din PIB, si o crestere economica de 6% fata de anul trecut.
Potrivit studiului citat, in primul trimestru al acestui an, economia romaneasca a crescut cu 5,9%, mai putin fata de perioada similara a anului trecut, cand majorarea a fost de 6,2%. Expertii WIIW apreciaza ca recolta agricola va fi mai redusa decat anul trecut, in timp ce productia industriala va creste cu 5%, in acest an. De asemenea, studiul citat previzioneaza si o adancire a deficitului de cont curent, pana la sfarsitul anului, care va ajunge pana la 8,3% din PIB, fata de 7,75% cat s-au angajat autoritatile de la Bucuresti fata de FMI.
Inflatie de 8,5%
Expertii de la Viena pun avansul deficitului de cont curent pe seama extinderii rapide a consumului privat, concomitent cu reducerea consumului guvernamental si a exporturilor. In ceea ce priveste inflatia, documentul citat previzioneaza pentru acest an, o rata medie de 9%, nivelul convenit de Executiv cu expertii FMI fiind de 7,5% la sfarsitul anului.
Studiul mentioneaza ca Banca Nationala a Romaniei a prognozat o rata a inflatiei de 7,5% la sfarsitul anului, dar luand in considerare ultimele evolutii aceasta tinta ar putea fi depasita cu circa un punct procentual.
Pentru anul viitor, institutia din Viena previzioneaza pentru Romania o crestere economica de 5,5%, un deficit bugetar egal cu cel din acest an, de 1%, si un deficit de cont curent in scadere fata de 2005 pana la 7,4% din PIB. WIIW estimeaza pentru 2006, un nivel mediu al ratei infl