Domnule presedinte, promiteati in campania electorala ca o sa fiti un presedinte puternic. Dar noi descoperim ca sunteti un presedinte autoritar, ca vreti sa-i comandati pe toti. Sunt foarte multe voci, nu ale celor cu care va duelati dvs. de obicei, care spun ca amintiti de modelul Lukasenko, in cel mai bun caz, Putin. Ce puteti sa le spuneti?
Daca bine mi-aduc aminte, de cand sunt presedinte am avut patru iesiri televizate si cateva interviuri. Lukasenko, din cate stiu, s-a urcat cu picioarele pe presa. Eu nu deranjez pe nimeni nici macar cu un telefon.
Dar ati avut destul de multe schimburi de replici.
Am spus intotdeauna ca voi replica. Ma tem ca dvs. aveti o viziune putin asemanatoare cu a lui Lukasenko. Dupa parerea dvs., presa trebuie sa spuna si eu sa accept orice? Sau presedintele are si el drept la replica?
Are drept la replica.
Va multumesc mult, imi faceti o favoare extraordinara.
Dvs. sunteti presedintele chiar si al celor care va critica.
Al celor care ma critica sunt mai mult decat presedinte. Chiar sunt un om care ii simpatizeaza. Dar le raspund celor care ma jignesc. Aici avem o problema: diferenta intre critica si jignire. Orice om care este jignit are dreptul la replica, chiar daca el nu apare in ziare, oricat te-ai stradui, si atunci replic unde pot si cand pot.
Eu vorbeam de tendinta dvs. de a fi autoritar. Va dau un exemplu. Exista un proiect de lege pe care l-ati elaborat aici, la Cotroceni, legat de Comunitatea de Informatii. A fost remarcata o anumita graba cu care acest proiect de lege a fost redactat, ca si cum ati vrea sa aveti cat mai repede serviciile secrete sub conducerea dvs., asta inainte de a se produce o reformare a serviciilor secrete, inainte de a le curata de ce a ramas din fosta Securitate si, in cele din urma, inainte de a va asigura sprijinul coalitiei.
Aici