Fara pretentia unei listari exhaustive si cu atat mai putin a vreunei ierarhizari, vom mentiona in continuare cateva dintre principalele implicatii ale politicilor economice promovate actualmente, unele cu obladuirea, la presiunea sau chiar la initiativa FMI. Iata cum si cu ce pret se lupta impotriva inflatiei, transformata intr-un fel de icoana, cu toate ca nu prea exista amatori sa se inchine la ea. Inflatia in Romania provine din strafundurile ineficientei economiei. Cu toate acestea, nu prin restructurare se lupta impotriva inflatiei, ci cu mijloace monetare, prin maturari sistematice ale pietei de leii considerati in exces. In urma acestor operatiuni, mai afectata este partea sanatoasa decat cea nesanatoasa, cea vizata de constrangeri, a economiei. Mai rau, pentru ca aceste operatiuni, numite sterilizari, nu ajung, lupta continua cu ajutorul cursului de schimb. Prin aprecierea leului sunt stimulati importatorii si sunt descurajati exportatorii, unii din acestia din urma chiar sunt scosi din joc! Cam scump pretul pentru o inflatie in care, la drept vorbind, nu prea crede nimeni.
Cel putin pentru faptul ca inflatia romaneasca este media intre o inflatie la nivelul zonelor urbane si cea relativ zero la nivelul autoconsumului din zonele rurale, firmele serioase isi construiesc planurile de afaceri pe articulatia unor inflatii cu 60-80% mai mari decat cea oficiala. Iar populatia urbana oricum nu ia in considerare inflatia oficiala, ghidandu-se dupa efectele din propriile buzunare.
Poate cea mai grava si periculoasa implicatie are insa aprecierea fara baza a leului. Lasata la latitudinea unor situatii conjuncturale ale cererii si ofertei de valuta pe piata romaneasca, aprecierea leului, din cauza unor intrari de capital in tara, din care o parte importanta nu reprezinta intrari durabile, are un caracter artificial, pentru ca nu se bazeaza pe crest