Probabila revolta populara a fost evitata dupa ce producatorii, ingroziti, au atras atentia ca materia prima pentru producerea energiei termice este accizata cu 307 euro. Greseala a fost reparata printr-o hotarare de Guvern, taxa fiind readusa la nivelul de 6,81 euro
Romanii au fost la un pas de a plati de 10 ori mai mult pentru caldura, in aceasta iarna, din cauza Ministerului Finantelor Publice (MFP). MFP, care si-a facut un obicei din a nu consulta pe nimeni inainte sa emita acte normative pentru a evalua urmarile acestora, inclusese, in ultimul Cod fiscal, la combustibilii carora li se aplica o acciza egala cu cea la motorina, combustibilul lichid usor, folosit la producerea energiei termice. Acest lucru ar fi insemnat ca centralele electrice de termoficare (CET) sa plateasca accize de 307 euro/tona, ca la motorina, pentru combustibilul lichid usor, fapt care ar fi condus la majorarea pretului gigacaloriei (Gcal) de 10 ori, a precizat, ieri, Victoria Tomi, director general adjunct in cadrul MFP, in cadrul conferintei "Codul fiscal 2005", organizata de FinMedia.
Ministerul a introdus, in Codul fiscal, lista uleiurilor minerale folosite in industrie. Dupa ce a specificat care dintre aceste uleiuri sunt accizabile, institutia a introdus o prevedere care spunea ca restul combustibililor vor fi accizati precum motorina. In acest "rest" intra si combustibilul lichid usor. Dupa ce reprezentantii CET-urilor, ingroziti de posibilele repercusiuni pe care le-ar fi putut avea actul normativ, au sesizat MFP de gravitatea situatiei, ministerul a decis sa dea o hotarare de guvern care stipuleaza accizarea combustibilului lichid usor la nivelul pacurei, adica 6,82 euro/tona, pentru a nu-si "pune in cap" populatia, care ar fi platit, astfel, o intretinere de 10 ori mai scumpa.
Eliminarea scutirii de TVA pentru cercetare-dezvoltare
Miha