Daca pina acum Romania doar importa astfel de produse, culturile cu organisme modificate genetic (OMG) incep sa apara si in agricultura romaneasca. Soia, cartoful si griul modificate genetic se produc si in Romania sau sint in faza de testare. Cei care cistiga sint agricultorii, obtinind productii-record, insa cei care pierd sintem noi, consumatorii.
Fara sa ne dam seama, ne putem trezi cu o criza alergica extrem de puternica. La Iasi, cea mai profitabila pare a fi cultura de soia. Spre exemplu, marile societati agricole scot 4.000 de kilograme la hectar, dublu fata de cit se culege in cazul unei culturi normale.
In ceea ce priveste culturile cu organisme modificate genetic (OMG) din judetul Iasi, conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi sustine ca, pina in acest moment, singurul produs cultivat la noi este soia. Mai exact, avem 2.743 de ha de culturi de OMG de soia, adica peste 33% din intreaga cultura de soia din judet.
„Sintem in al treilea an de cind se cultiva in judetul Iasi soia modificata genetic. Scoatem o productie de 4.000 de kg la hectarul de soia modificata genetic, dublu fata de cit se culege in cazul unei culturi normale.
Din acest motiv, marile societati agricole din judet, precum Moldova Tiganasi, Agricola Tirgu Frumos, Euroelmar, sint interesate sa cultive acest produs", ne-a explicat Constantin Arustei, director exectiv la DADR Iasi.
Greenpeace: Aproape 100% din cultura de soia este modificata
Totusi, aceste date pentru cultura de soia se bat cap in cap cu cele comunicate de reprezentantii organizatiei ecologiste Greenpeace. „La noi in tara, cultura de soia se afla pe primul loc la productia de OMG, conform unor estimari facute de fermierii ecologici.