Sunt unii barbati cu alura si aer de macho, toata faptura lor degaja virilitate, te frapeaza senzualitatea lor. Alura lor sexy, forta emanata au o explicatie genetica, ei au mostenit acest tip hormonal puternic masculin, caci e vorba de zestrea lor de hormoni masculini.
Intre acesti hormoni, cel mai important este testosteronul, hormonul androgen cel mai puternic. Doctor Ileana Marinescu, medic primar endocrinolog la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", explica si alte roluri ale testosteronului, in afara celui sexual, acela de asigurare a poftei de amor, adica a libidoului, de realizare a erectiei si, pana la urma, rolul in actul sexual.
Testosteronul este si un puternic anabolizant, prin sinteza proteinelor, el controleaza masa si forta musculara, dar si masa osoasa. De altfel, anabolizantele sunt considerate substante dopante interzise, caci cladesc o masa musculara exagerata si cu functionare indoielnica, nenaturala.
Exista pareri care spun ca plusul de agresivitate al unor barbati este determinat de un exces de hormon testosteron. Testosteronul are efecte asupra sistemului nervos central, el aduce starea de bine cand este in cantitatea potrivita. Testosteronul influenteaza si sinteza hematiilor, deci are un rol in bagajul de globule rosii ale omului.
Cantitatea de testosteron e legata si de producerea de spermatozoizi, deci acest hormon este necesar pentru potentialul fertil al barbatului. In primele ore ale diminetii, organismul produce o cantitate mai mare de testosteron, iar seara ea scade. Tocmai de aceea este bine ca la 7-8 dimineata sa fie conceputi copiii.
Cercetarile au aratat ca unele medicamente, precum cele pe baza de cortizon, dar si betablocantele de genul propanolonului pot diminua secretia de testosteron. Dupa cum relele obiceiuri precum fumatul, alcoolul in exces si sedentarismul micsoreaza productia de testos