Judecatorii Horatius Dumbrava, din cadrul Curtii de Apel Targu Mures, si Toni Neacsu, de la Tribunalul Vrancea, au anuntat ieri ca vor depune plangere impotriva judecatorilor Curtii Constitutionale (CC) la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Actiunea celor doi a fost anuntata, de altfel, imediat ce Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra constitutionalitatii prevederilor din legile proprietatii, respectiv justitiei, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in 22 iunie, cand judecatorii afirmasera ca vor sesiza CEDO daca CC nu le ia in considerare cererea de interventie formulata in 5 iulie.
In mod surprinzator, cererea noastra a fost ignorata de Curtea Constitutionala.
Aceasta, prin decizia din 6 iulie 2005, nu se pronunta in nici un fel asupra cererii noastre de interventie, mentionand doar in considerentele deciziei ca "Memoriile depuse la Curte de un grup de judecatori, prin care se solicita respingerea obiectiilor formulate in legatura cu legea supusa controlului, nu pot fi avute in vedere, deoarece autorii acestora nu se regasesc printre subiectele prevazute de art. 146 lit. a) din Constitutie", au aratat cei doi magistrati in comunicatul remis ieri mass-media.
Judecatorii au considerat ca nesolutionarea cererii de interventie a incalcat art. 6 paragraful 1 din Conventie, adica accesul neingradit la justitie, acest lucru constituind un temei suficient pentru a se adresa CEDO.
In finalul comunicatului, magistratii arata ca prin sesizarea CEDO: "urmarim astfel ca instanta de la Strasbourg sa solutioneze o problema juridica inedita in Romania, aceea ca nici un judecator nu este mai reprezentativ fata de altul, ca fiecare judecator este component al puterii judecatoresti, astfel ca fiecare in parte are dreptul sa fie consult