În 1953, şase tineri elevi de la Liceul "Al. Papiu Ilarian" din Târgu Mureş au îndrăznit să protesteze, în felul lor – mai mult în glumă decât în serios -, faţă de prezenţa sovietică în România. Au fost arestaţi, anchetaţi timp de o lună la sediul Securităţii din Târgu Mureş, apoi judecaţi şi condamnaţi la muncă silnică pentru uneltire contra ordinii sociale. Minele de plumb unde şi-au ispăşit condamnările le-au marcat grav sănătatea. Astăzi, vizibil marcat, mai trăieşte doar unul singur din grupul celor şase. Încă se mai teme. Nu pentru el, ci pentru nepoţii lui.
Alexandru Drăghici, Augustin Poptămaş, Alexandru Vancea, Alexandru Bucur, Constantin Senchea şi N.P., cel care ne-a relatat cele întâmplate – şi care ne-a rugat să-i respectăm anonimatul – au format grupul celor şase. Elevi în clasa a XI-a şi foarte buni prieteni, erau copii unor "foşti"(chiaburi, preoţi greco-catolici, ofiţeri deblocaţi) şi, prin urmare, consideraţi elemente ostile. Cei şase tineri nu puteau urma şcoala la zi, ci numai la seral, ei trebuind să-şi dovedească adeziunea la noul regim prin muncă. În măsura în care după 10-12 ore pe şantier se mai simţeau în stare să urmeze şi şcoala, puteau să o facă. Foarte mulţi renunţaseră. Între cei şase exista însă o solidaritate deosebită, probată în timp. Dacă unul nu putea să vină într-o zi la şcoală, ceilalţi îi suplineau lipsa aşa cum puteau şi îl ajutau să recupereze materia, astfel că reuşiseră să ajungă în clasa a XI-a, cu rezultate relativ bune.
Fotograful de la Securitate
În noaptea de 6 spre 7 noiembrie 1953, cei şase tineri au lipit mai multe afişe în Târgu Mureş. Afişele îi îndemnau pe locuitorii din oraş să nu iasă la marea demonstraţie care urma să aibă loc a doua zi, semn de omagiere a Marii Revoluţii Socialiste din Rusia. În acelaşi timp, tinerii elevi îl caricaturizaseră pe Stalin, care nu cu mult timp în urmă trecuse