Soarta taxei pe valoare adaugata (TVA) este in continuare incerta, neexistand pana in prezent nici o confirmare daca aceasta va fi majorata la 21-22%, asa cum sugerase ministrul Finantelor, Ionut Popescu, sau daca ea va ramane la actualul nivel de 19%. Surse din Finante au sugerat ieri ca nici strategia fiscala pentru urmatorii ani nu mentioneaza nivelul cotei TVA.
Reprezentantii mediului de afaceri din Romania, prezenti la un seminar dedicat Codului Fiscal, par a fi de acord cu ideea transferarii povarei fiscale de pe impozitele directe pe impozitele indirecte. „Suntem de acord ca trebuie sa impozitam mai putin munca si mai mult consumul“, a declarat Arin Octav Stanescu, membru al Consiliului de Administratie al INSOL Europe.
„Am putea gandi o defalcare pe trepte, de la un TVA de 15% pentru anumite produse pana la 22% pentru alte produse“, a declarat Stanescu, sugerand adoptarea unui sistem existent deja in mai multe state europene.
In prezent, bugetul Romaniei este construit astfel incat depinde masiv de incasarile de impozite indirecte, sustine Victoria Tomi, oficial al Finantelor. Ponderea acestora in buget este de de aproximativ 80%, mai bine de jumatate (53%), reprezentand incasarile de TVA si 27%, incasarile de accize.
„Sper ca TVA sa ramana tot de 19%“, a declarat, la randul sau,directorul general adjunct al Directiei Generale Legislatie, Impozite Indirecte a Ministerului Finantelor, Mihai Hura. Romania se situeaza, din punct de vedere al accizelor, undeva la mijlocul plajei fiscale reprezentata de statele UE. „In UE, cota standard nu poate fi mai mica de 15%.
La o extrema se afla Spania si Germania, cu 16%, iar la cealalta, Danemarca si Ungaria, cu 25%“, a explicat acesta.
Daca in ceea ce priveste impozitele directe, unul dintre subiectele fierbinti ale campaniei electorale din aceasta to