Strategia anticipatelor este urmata punct cu punct. Dupa anuntul demisiei premierului si a echipei sale, presedintele Traian Basescu i-a convocat ieri, la Cotroceni, pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, pe liderii de grup, pe seful Guvernului si pe ministrul delegat pentru relatia cu Legislativul, precum si pe membrii Curtii Constitutionale.
O discutie in virtutea articolului 80 din Constitutie, care prevede ca "presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice" si, in acest scop, "exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate".
Teoretic, Traian Basescu incearca sa gaseasca o solutie, impreuna cu oamenii politici, la "criza" determinata de deciziile Curtii Constitutionale.
Practic, insa, solutia o reprezinta anticipatele pe care seful statului le-a sustinut inca din primele zile de mandat.
Este putin probabil ca Traian Basescu sa se mai razgandeasca, un precedent in acest sens fiind desemnarea ca premier a lui Calin Popescu Tariceanu, in conditiile in care, dupa alegerile parlamentare PSD, facuse niste intelegeri prin care isi asigura o majoritate in Parlament. Socoteli date insa peste cap de Traian Basescu.
Avantajele anticipatelor
Teoretic, pe termen mediu, Alianta D.A. are numai de castigat daca organizeaza in acest an alegeri anticipate, indiferent de rezultatul acestora. Asta pentru ca declansarea scrutinului inainte de termen face ca peste patru ani prezidentialele si parlamentarele sa se desfasoare simultan. Traian Basescu va fi din nou locomotiva Aliantei - in conditiile in care colaborarea liberalo-democrata va mai fi de actualitate in 2009.
Daca PNL-PD va pierde in 2005, in conditiile in care aderarea va fi amanata cu un an, are toate sansele sa revina peste patru ani, iar Traian Basescu