BARUL CASEI Sucul de fructe este o bautura foarte hranitoare. El poate cu usurinta sa inlocuiasca un desert caloric. De aceea, gospodinele care tin la sanatatea familiei trebuie sa stie cum se prepara sucurile de fructe. Pentru a pregati aceasta bautura, aveti nevoie de fructe proaspat culese, coapte foarte bine si care au inmagazinat caldura soarelui de vara.
LA RECE. Exista doua metode de preparare a sucurilor: la rece (prin presarea fructelor proaspete) si la cald (prin oparirea lor). Fructele moi se preseaza cu o lingura de lemn. Cele tari se trec prin masina de tocat carne. Piureul obtinut se pune intr-un saculet de tifon si se atarna intr-o camera rece, deasupra unui vas in care se scurge sucul. Din cand in cand, se mai apasa fructele cu mana pentru a grabi scurgerea lichidului.
LA CALD. A doua metoda, prepararea la cald, se face prin oparirea fructelor. Acestea se spala, se lasa sa se scurga de apa si se oparesc in apa clocotita, unde se lasa numai cateva minute pana ce se inmoaie. Fructele oparite se pun intr-un tifon dublu si se preseaza. Zeama obtinuta se pune in sticle si se sterilizeaza. Sucul trebuie preparat imediat dupa stoarcerea fructelor, pentru ca altfel fermenteaza sau mucegaieste.
SIROP. Din suc se poate obtine sirop de fructe daca adaugam zahar si fierbem amestecul. Zaharul se topeste in apa fierbinte si se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Daca siropul se prepara din fructe mai dulci, puteti adauga la fiert putina zeama de lamaie, pentru a nu se zaharisi. Siropul se pune in sticla cat este fierbinte. Dupa ce s-au umplut cu sirop, sticlele se lasa sa se raceasca, apoi se inchid. Se pastreaza la loc rece.
Suc de piersici
Fructele se sterg cu un servet pentru a indeparta puful de pe coaja. Li se scot samburii si se trec prin presa sau prin masina de tocat. Zeama se filtreaza printr-un tifon dublu, apoi se amestec