(Foto: )
Desi sesizati, noii sefi ai administratiei nu au timp sa se ocupe de minciunile livrate catre Bucuresti timp de doi ani. La Sibiu, ardoarea de a pune in practica o hotarare de Guvern s-a transformat in comanda politica, ce nu a dat mari rezultate.
Dar cum ele trebuiau sa apara de undeva, au aparut – cu cifre scoase taman din burta. Sumele - cu care Prefectura Sibiu s-a laudat la Guvern ca au fost economisite prin acest sistem - sunt de ordinul miliardelor de lei.
Obiective tot unul si unul
Initial, initiativa Guvernului, pusa in aplicare prin HG 469/27 mai 2002, a avut scopuri destul de prezentabile. Prin respectiva initiativa, orice agent comercial sau consiliu local ar fi putut crea magazine cu produse de baza la preturi reduse.
Agentul comercial vindea marfa mai ieftin, dar primea diferite facilitati de la autoritatile locale: scutiri de taxe si impozite, chirii si asa mai departe. Persoanele care puteau sa cumpere aceste produse la preturi reduse ar fi trebuit selectionate pe baza unor anchete sociale.
Magazine care sa vanda in sistem economat puteau fi infiintate de consilii locale, de consilii locale in asociere cu societati comerciale sau organizatii cooperatiste sau, pur si simplu, numai de societati comerciale.
Una din conditii era ca produsele puse pe raftul deasupra caruia scrie Economat sa fie cu cel putin 10 la suta mai ieftine comparativ cu pretul mediu stabilit la nivel local.
O a doua conditie prevedea ca la Economat sa se vanda cel putin cinci produse din cele stabilite prin HG 1.216/2002, adica: paine, ulei, zahar, faina, malai, lapte, carne, branza, margarina, oua, orez si cartofi.
Hotararea de Guvern amintita a putut fi aplicata din octombrie ace