Ministrii celor 32 de tari membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului s-au intalnit zilele trecute la Dalian, in nord-estul Chinei pentru a continua discutiile asupra problemelor spinoase ale economiei mondiale, si in special din agricultura, relansate cu ocazia summit-ului G8 de la Gleaneagles, din Marea Britanie.
Trei subiecte au constituit fondul discutiilor, incheiate in cele din urma cu cateva succese. In primul rand a fost vorba despre situatia subventiilor nationale din agricultura, apoi despre subventionarea produselor agricole si de liberalizarea pietelor.
O noua sansa pentru ciclul Doha
Ar trebui subliniat ca acestea sunt teme de dezbatere de evolutia carora depinde in principal avansarea negocierilor din cadrul ciclului Doha, lansat in 2001. Din prima zi a discutiilor, tarile emergente din G20 au depus o propunere de reducere a taxelor vamale aplicate produselor agricole, propunere ce pare sa fi fost primita favorabil, si numai cu cateva rezerve, de catre tarile dezvoltate. Acest lucru ar incuraja extrem de mult dezvoltarea pietelor produselor agricole din tarile sarace, si in paralel ar contribui la reducerea discutiilor privind acea obligatie ''morala'' a marilor puteri de a ajuta financiar (fie prin ajutor direct, fie prin stergerea datoriilor) tarile sarace. Propunerea reducerii taxelor vamale nu a fost acceptata insa fara conditii.
Tarile nordice, adica marile puteri economice, au cerut in schimb liberalizarea pietelor din statele in curs de dezvoltare, astfel incat produsele si serviciile lor sa poata intra pe acestea. G20 a propus o formula de reducere a taxelor vamale, care vor fi mai putin exigente pentru tarile dezvoltate, si mult mai severe pentru tarile in curs de dezvoltare, unde plafonul maxim ar putea ajunge la 150 la suta, fata de 100 la suta pentru tarile bogate.
Europa este pregatita