Lupta pentru apelurile telefonice internationale este in toi. Ascunderea identitatii apelantului este motivul invocat de marii operatori care contesta legalitatea unora dintre practicile micilor operatori.
Practica transformarii unui apel international intr-unul national de catre unii dintre micii operatori care ofera servicii de telefonie prin Internet este contestata de marii operatori, mai ales ca se soldeaza cu schimbarea identitatii apelantului.
„Aceasta schimbare a identitatii unui apel nu este permisa de legislatia in vigoare“, spune Dorin Odiatiu, International Business & Interconnection Manager Orange. Cu toate acestea, este o practica raspindita, iar cazul apelului din Irak pomenit in criza ostaticilor este un exemplu.
Manevra facila
Procedeul nu este complicat. „Se conecteaza la un laptop atit cablul de Internet, cit si o linie Romtelecom. Prin Internet cineva trimite un apel in computer, care-l muta pe linia Romtelecom”, explica SietseLettinga, director Divizia Vinzare cu Ridicata Romtelecom, una dintre modalitatile de realizare a acestei operatiuni.
Si operatorii de telefonie mobila se confrunta cu acest fenomen. Interesant este insa ca operatorii care apeleaza la acest artificiu au semnat acorduri de interconectare. Concurenta pe piata apelurilor internationale a atras insa o scadere semnificativa a tarifelor pe acest segment.
Profit din diferenta
Reactia operatorilor este provocata si de pierderile pe care ei le sufera din aceasta cauza. Se considera ca micii operatori obtin profituri consistente rezultate din diferenta dintre tariful unui apel local si cel international, iar fenomenul poate fi stopat cu greu.
„Modalitatile tehnice de a detecta in timp real schimbarea identitatii apelantului sint limitate, operatorii avind posibilitatea de a detecta eventualele