Citind raspunsurile la intrebarile lansate de revista, observ ca cei care raspund sint ocupati exclusiv de umanioare (cu exceptia lui Bogdan Suceava, dar care raspunde in calitatea sa de om de litere). Banuiesc, dar nu pot fi sigur, ca numai lor li s-a adresat redactia.
Ceea ce, daca e adevarat, nu face decit sa confirme o data in plus ca, pentru oamenii de litere, cultura este numai de tip umanist. Ca exista si o cultura stiintifica, toata lumea pare sa uite.
S-ar putea – eu sper, cel putin – ca, pentru publicul cultivat din Romania, sa fie relevante si descoperirile stiintifice.
Eu nu stiu ce se va spune peste un deceniu sau mai mult despre acesti ani, dar stiu ca exista rezultate in fizica, in matematica, in chimie si nu numai, obtinute de cercetatori romani, care vor ramine. Stiu ca exista nume de oameni de stiinta romani (pot exemplifica oricind) care sint cunoscuti de oricine lucreaza, oriunde in lume, in domeniul respectiv. Oameni care publica in mod constant in revistele de specialitate cele mai tari. Daca exista un domeniu cultural prin care sintem perfect sincroni (si cu Europa si cu Statele Unite), in care nu avem nici un fel de complex, acela e cercetarea stiintifica fundamentala.
E intr-adevar un semn cultural de anvergura internationala.
Nu stiu daca disputa dintre Bogdan Suceava si Mircea Mihaies reprezinta o miza culturala (ba as fi inclinat sa cred ca arunca notiunea in derizoriu). Dar sint convins ca sprijinirea si promovarea cercetarii stiintifice fundamentale este o miza majora si cu probabilitate aproape maxima de cistig. Nu ma mir ca cei care ne conduc, indiferent de culoarea lor politica, au dificultati in a intelege acest lucru. Nu ma mira lupta surda si chiar la scena deschisa care se duce pentru impunerea unor criterii valorice in cercetarea stiintifica apropiate de cele din Vest, miza fiind ca oa