Pentru ca riscul de a nu mai prinde locuri in Parlament este prea mare pentru unele formatiuni politice, acestea au inceput sa faca presiuni mediatice, punand intr-o lumina rea decizia liderului liberalilor.
PD si PNL sustin in continuare alegerile, PSD se opune vehement declansarii anticipatelor, UDMR s-a alaturat si el deciziei aliantei, dar a lasat, ca de obicei o portita deschisa discutiilor cu social-democratii, iar PRM nu are nimic impotriva deciziei aliantei DA.
Cat despre PC, acesta a facut front comun cu PSD-ul, dar a spus ca nu se va alia cu nimeni in eventualitatea alegerilor parlamentare din octombrie.
Cu cateva zile in urma, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si-a anuntat demisia. Hotararea sa a fost "declansata", conform propriilor declaratii, de decizia Curtii Constitutionale de a elimina din textul legii care ar fi reformat sistemul judiciar cele mai importante patru articole.
Decizia liderului liberal a fost sustinuta puternic si de partenerul sau de alianta, Emil Boc, care a facut acuze grave asupra judecatorilor forului superior care controleaza constitutionalitatea legii si a sustinut necesitatea anticipatelor pentru realizarea unei reforme reale in tara.
Dar de ce alianta doreste cu atata ardoare alegerile in acest moment? Se gandeste la binele tarii si la integrarea ei in UE sau pur si simplu acesta este cel mai prielnic moment, asa cum arata sondajele, pentru obtinerea unei majoritati confortabile in Parlament?
Cert este ca cele doua partide vor cotinua colaborarea politica inceputa in 2004 si vor sustine declansarea alegerilor anticipate. Insa pentru a se ajunge la acel moment, alianta are nevoie si de alti parteneri politici care sa voteze in Parlament impotriva a doua guverne.
U