Sute de mii de hectare cultivate cu grau au fost transformate de ploile care s-au abatut asupra Romaniei in veritabile orezarii. Producatorii sustin ca pe aproape 90% din suprafata cultivata graul a incoltit in spic in diferite stadii, fiind in mare parte compromis pentru panificatie.
Nici pe calitatea graului recoltat in zonele mai putin afectate de ploile din ultima vreme nu se poate miza, aceste cantitati neputand fi uscate, ca urmare a lipsei uscatoarelor din bazele de receptie. Samanta pentru infiintarea de noi culturi este, de asemenea, compromisa.
Specialistii sustin ca, in silozuri, se mai afla acum doar cateva zeci de mii de tone de grau, care ar putea sa ajunga pentru panificatie maximum doua saptamani. In ciuda situatiei extrem de critice, oficialii din Ministerul Agriculturii au declarat calamitate doar 97.000 de hectare.
Aceiasi oficiali ne vand si pielea ursului din padure, anuntand linistiti ca se poate conta pe 1,2 milioane de tone de grau, desi grosul rezervelor de anul trecut au fost scoase din depozite, mizandu-se pe resursele aflate in gospodariile populatiei.
Este de asteptat, insa, ca micii producatori sa nu-si vanda aceste rezerve, mai ales in contextul in care stiu deja ca in acest an nu vor recolta decat pierderi.
De pe cea mai mare parte a suprafetelor cultivate cu grau vor fi recoltate in aceasta vara fie doar pierderi, fie, in cel mai fericit caz, grau furajer. Incoltirea in spic a boabelor de grau va conduce la diminuarea continutului de proteine, la diminuarea continutului de gluten, deci implicit la o calitate inferioara a graului.
In urma unor evaluari preliminare, producatorii agricoli sustin ca peste 90% din suprafetele cultivate cu grau sunt afectate, in urmatoarele trei zile putand fi cuantificate mai exact pierderile. Autoritatile nu sunt insa