Sute de localitati, din 31 de judete, inundate. Circulatia intrerupta sau restrictionata pe mai multe drumuri nationale. Stare de urgenta in judetul Bacau, stare de alerta in judetul Vrancea. Localitati din preajma raului Siret, in pericol de a fi acoperite de ape. Reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) sustin ca unele rauri au atins acum debite ce sunt intalnite o data la 500 sau 1.000 de ani si ca natura este vinovata de producerea inundatiilor.
In primele sase luni si zece zile ale acestui an, cantitatile de precipitatii au depasit cantitatea care se cumula pe un an intreg. Cu alte cuvinte, in sase luni a plouat mai mult decat ploua inainte de 2005 intr-un an intreg. In unele zone cantitatea de precipitatii a fost de 132 de litri pe metru patrat in trei ore. In afara de Romania, inundatii catastrofale au mai fost, in acest an, in Austria, Ungaria si Bulgaria.
Reprezentantii MMGA sustin ca, in tara noastra, natura este vinovata de producerea acestor inundatii si ca, pentru viitor, trebuie elaborata o strategie nationala de prevenire a inundatiilor care sa tina cont de mediile multianuale si fenomenele meteorologice care au aparut in Romania in ultimii ani. Lucia Varga, secretar de stat in MMGA, a declarat ca "oricat de curate ar fi fost vaile, tot ar fi fost inundatii din cauza precipitatiilor insemnate cantitativ".
Pe de alta parte, reprezentantii MMGA spun ca, in viitor, pentru prevenirea inundatiilor suprainaltarea digurilor nu este o solutie. Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, a declarat ca trebuie schimbata "filosofia" de proiectare si executare a lucrarilor hidrotehnice: "Am luat legatura cu firme din Germania si Franta care ne-ar putea ajuta. Putem merge pe ideea unui concern sau a mai multor concerne care sa vina sa efectueze lucrarile pe credit-furnizor, fara a depasi deficitul bugetar".